Jak uniknąć błędów podczas wykonywania pomiarów cukru przy użyciu glukometru?

PROBLEM CO ZROBIĆ?

Użycie zbyt małej kropli krwi do pomiaru

Jeśli kropla krwi nie wypełniła całkowicie okna kontrolnego, może pojawić się komunikat o błędnym pomiarze. Usuń stary pasek testowy, włóż nowy i wykonaj pomiar jeszcze raz.

Używanie tej samej igiełki (lancetu) w nakłuwaczu do wielu pomiarów

Do każdego testu używaj nowej, sterylnej igiełki (lancetu). Nakłuwacz przeznaczony jest dla jednego pacjenta. Nigdy nie udostępniaj nakłuwacza innym osobom, w tym członkom rodziny. Nie należy stosować tego samego nakłuwacza ani igiełek podczas pomiarów glukometrem u kilku pacjentów!

Wykonywanie pomiarów na kilku różnych glukometrach

Nie jest zalecane porównywanie wyników poziomu glukozy we krwi wykonanych za pomocą różnych glukometrów. Wyniki te mogą się różnić i nie świadczy to o prawidłowym bądź nieprawidłowym działaniu glukometru. Aby sprawdzić dokładność glukometru, należy raz na jakiś czas porównywać swoje wyniki z wynikami uzyskanymi w laboratorium.

Pożyczanie glukometru i nakłuwacza innym osobom/ członkom rodziny

Glukometr i nakłuwacz przeznaczony jest dla jednego pacjenta. Nigdy nie udostępniaj glukometru i nakłuwacza innym osobom, w tym członkom rodziny. Nie należy stosować tego samego nakłuwacza ani igiełek podczas pomiarów glukometrem u kilku pacjentów!

Niewłaściwe nakłucie palca, nakłuwanie ciągle tego samego miejsca, nakłuwanie palców wskazujących lub kciuków

W celu pobrania kropli krwi, nakłuj bok opuszki palca. Zmieniaj miejsce wkłucia przy każdym pomiarze, ponieważ powtarzanie nakłucia w tym samym miejscu może powodować bolesność i powstawanie zgrubień.

Przechowywanie pasków testowych i/lub glukometru w zbyt zimnym/gorącym lub wilgotnym miejscu

Zanim przystąpisz do pomiaru upewnij się, że glukometr i paski testowe mają tę samą temperaturę. Nie wykonuj pomiaru, jeśli zauważysz wilgoć na glukometrze. (Jeśli zauważysz wilgoć na glukometrze, przenieś glukometr i paski testowe do chłodnego, suchego miejsca i poczekaj, aż glukometr wyschnie). Przechowuj paski testowe w chłodnym i suchym miejscu w temperaturze od 5° do 30° C. Nie należy otwierać opakowania z paskami testowymi, dopóki nie jesteś gotowy/a, aby wyjąć pasek i wykonać pomiar. Użyj paska testowego natychmiast po wyjęciu go z fiolki, zwłaszcza, jeśli przebywasz w miejscu o wysokiej wilgotności. Szczelnie zamknij opakowanie pasków zaraz po pomiarze, aby uniknąć ich zanieczyszczenia lub uszkodzenia. Niewykorzystane paski testowe należy przechowywać tylko w oryginalnym opakowaniu. Po przeprowadzeniu pomiaru nie należy wkładać zużytych pasków testowych do opakowania.

Używanie przeterminowanych pasków testowych

Nie używaj przeterminowanych pasków testowych. Data ważności pasków umieszczona jest na opakowaniu.

Wykonywanie pomiaru bez uprzedniego umycia rąk, niedostateczne osuszenie rąk

Brudne ręce, pot, resztki jedzenia mogą zaburzyć wynik pomiaru, dlatego zawsze przed wykonaniem pomiaru cukru dokładnie umyj ręce wodą z mydłem, opłucz i dokładnie osusz ręce ręcznikiem.

Przemywanie palca do pomiaru alkoholem lub innym środkiem dezynfekującym

Przetarcie palca alkoholem przed pomiarem może zaburzyć wynik, dlatego zaleca się umycie rąk tylko ciepłą wodą z mydłem. Opłucz i dokładnie osusz ręce. Nie należy również kremować rąk przed pomiarem.

Wykonywanie pomiaru cukru tylko na czczo

Nie ograniczaj się tylko do pomiaru cukru na czczo. Kontrola stężenia glukozy we krwi przed i po posiłku może dostarczyć Tobie i Twojemu lekarzowi cennych informacji o wpływie spożywanych pokarmów i/lub leków (w tym insuliny) na poziom glikemii.

Wykonywanie pomiarów o stałych porach dnia, bez uwzględnienia pór spożywanych posiłków

Aby sprawdzić jak to, co jesz, ma wpływ na poziom glikemii, należy zawsze uwzględniać pory spożywanych posiłków, a nie trzymać się sztywno ustalonych godzin pomiarów i przeprowadzić pomiar 2 godziny od rozpoczęcia posiłku.

Wykonywanie pomiaru cukru tylko przed wizytą kontrolną u lekarza

Pamiętaj, że nie wykonujesz pomiarów cukru „dla lekarza”, ale dla własnego zdrowia, poprawy samopoczucia i wyrównania cukrzycy. Regularne pomiary glikemii za pomocą glukometru pomogą Ci dostarczyć cennych informacji na temat Twojego organizmu i jego reakcji na stosowaną terapię cukrzycową.

Zmiana diety i unikanie spożywania cukru tylko w dniach wykonywania profilu glikemii

Dobrze zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych elementów w terapii cukrzycy. Warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i konsekwentnie ich przestrzegać tak, aby stale osiągać pożądane wyniki glikemii.

4.5625
Ten artykuł oceniły 16 osoby .